Polsbreuken

80% van de polsbreuken zijn van het type Pouteau-Colles.

De Pouteau-Colles breuk is een breuk van het distale uiteinde van de radius welk naar achter verplaats, naar buiten kantelt en gespiest wordt op de diafyse.
Men noemt dit ook een vorkstand. 


De behandeling

bestaat uit reductie van de breuk, het terug op hun plaats zetten van de fragmenten en zo te houden totdat ze geconsolideerd zijn (4 tot 6 weken). 

Orthopedische behandeling:

immobilisatie van de polsoignet met behulp van een gips. 
Radiografische opnames doorheen de gips zijn noodzakelijk op de breuk op te volgen en te na te gaan dat er geen secundaire verplaatsing of pseudartrose optreedt.

Chirurgische behandeling:

door middel van pinnen waarmee de fragmenten vastgezet worden (kleine ijzeren naadjes van 1,5 tot 2 mm diameter waarmee de fragmenten opgeprikt worden).
Deze pinnetjes blijven ter plaatse totdat de consolidatie opgetreden is (ongeveer 6 weken). Een gipsimmobilisatie blijft dikwijls noodzakelijk, zowel om de contstructie te beschermen als om te pijn te verlichten. 

Schroef-plaat fixatie: 

deze plaatjes worden meestal gebruikt bij breuken aan de anterieure rand. Het plaatje mag ter plaatse blijven, maar zal dikwijls verwijderd worden, zeker bij jongere personen. 

Externe fixatie : 

dit is een apparaat dat steun neemt ter hoogte van de radius en de handbeentjes. Dit staat toe de reductie te behouden door middel van externe manipulaties Hij blijft ter plaatse totdat consolidatie opgetreden is (6 tot 8 weken). 

Complicaties :

  • Verplaatsing in het gipsverband. In dit geval is een fixatie met een pin noodzakelijk om het recidiveren van dit probleem te vermijden. Bewerking verbonden aan de pinnen: er kan een irritatie van de huid optreden, maar dit verdwijnt na het verwijderen van de pinnen. 

  • Gewrichtsverstijving na het wegnemen van de gips : de pols dient door een kinesist behandeld te worden om zijn mobiliteit te herwinnen. .Het moeilijkst te recupereren is de knijpkracht.

  • Syndroom van algo-neurodystrofie : de pols, de hand en de vingers zijn gezwollen, verstijfd en er is een neiging tot bovenmatig zweten. De pijn kan tot in de elleboog en schouder opstijgen. Gelukkig reageren deze symptomen goed op behandelingen. Een toevlucht naar injecties met calcitonine is dikwijls nodig.

Carpal tunnel syndroom


Dit wordt veroorzaakt door een verdrukking van de nervus medianus en andere stucturen die doorheen de carpale goot lopen t.h.v. de palmzijde van de pols.

Deze compressie is vaak geassocieerd aan een herhaalde beweging van de hand, in het kader van het beroepsleven of bij het beoefenen van een sporttak of een hobby, en kan zelfs optreden bij normaal gebruik van het polsgewricht.

 

De symptomen van het carpal tunnel syndroom zijn pijn, tintelingen tot zelfs gevoelloosheid in de duim, wijsvinger en middenvinger. Meestal treedt dit  's nachts op of  's ochtends.

De symptomen kunnen zelfs heel de dag lang duren. Door de tintelingen in de vingers ontstaat er een gevoelsverlies wat moeilijkheden meebrengt in het vasthouden van objecten, met zelfs een neiging dingen te laten vallen.

In extreme gevallen worden de uiteinden van de vingers droog gezien de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de transpiratie, langsheen de nervus medianus lopen en dus mee gecomprimeerd geraken. Daarbij komt dat, indien zulk een situatie lang duurt, de spiermasse t.h.v. de duim afneemt.

Revalidatie Polsbreuken

 

Bij orthopedische behandeling:

-De immobilisatie van de pols wordt verkregen door middel van een gips.

-Wekelijkse radiografische opnamen doorheen de gips zijn nodig om de breuk op te volgen en secundaire verplaatsing uit te sluiten.

In geval van chirurgische behandeling:

De pinnen blijven ter plaatse totdat consolidatie is opgetreden (ongeveer 6 weken). Een bijkomende gipsimmobilisatie blijft noodzakelijk, zowel om de constructie te beschermen als om de pijn te verlichten, gedurende 3 tot 4 weken.

 

  • De gewrichtsstijfheid na het gipsen ( om de polsmobiliteit te recupereren), noodzaakt 20 tot 40 sessies bij de kinesist.

  • Het moeilijkst te recupereren is de knijpkracht.


Vergeet niet om een controle-afspraak te maken met uw orthopedist.

 

 
Revalidatie Carpaal kanaal

Release van het carpaal kanaal is een frequente ingreep ter hoogte van de handpalm.

Deze vrijlegging van de nervus medianus geeft gewoonlijk goede resultaten. De ingreep gebeurt in daghospitalisatie en onder locoregionale of algemene verdoving naar keuze. Er wordt een insnede van 2 tot 3 cm in de handpalm gemaakt.

Postoperatief na een carpaal kanaal :

 

  • Plooi en strekbewegingen maken met de vingers

  • De hand op hoogte van het hart houden en indien ik een draagdoek heb, mijn arm regelmatig strekken uit de draagdoek

  • Men dient het vochtig worden van het verband en agressieve oefeningen of sporten gedurende 15 dagen te vermijden.

  • Men mag linnen of katoenen handschoenen dragen.

  • Men dient dagelijks elke significatieve verandering van de vingers te observeren.